De som inte har fiskat jättemycket antar i vissa fall att det endast är möjligt att fiska under sommaren. Men det stämmer inte, det går faktiskt lika bra att fiska på vintern. Det finns till och med olika varianter av vinterfiske, pimpla och mete.

Pimpla

För att pimpelfiska behöver du ett kort fiskespö med lina. Sedan finns det pirkar som används som små drag du kan välja mellan. Det är vanligast att använda en vertikalpirk vilket står vertikalt under ytan. Sedan dunkar du pirken ner mot botten som ett sätt att locka fisken närmare. Pirken har i de flesta fallen inslag som glänser vilket gör att de liknar fiskedragen som används med kastspö. Pimpelfiske görs i de allra flesta fall i små hamnar eller ute på sjöar. Det viktigaste är att vattnet inte är alldeles för djupt.

Ismete

Ett annat sätt att fiska på vintern är ismete. Detta är väldigt likt pimpelfiske, dock finns det även en del skillnader. Den största skillnaden är att du ska använda levande bete istället för konstgjorda vid ismete. Du behöver även ha ett visst metspö som är tillverkat för just ismete. Förutom detta behövs en isborr så du kan skapa ett hål att fiska i. Det är även möjligt att ismeta i uppsågade isvakar. Vissa personer som ismetar väljer att använda flera metspön samtidigt. De sätts då fast i spöhållare. Ett tips är att även använda nappindikatorer som syns bra. och hörs, när en fisk nappar. Det gör att du slipper sitta och titta på spöna hela tiden. Om du endast metar på skojs skull och inte vill behålla fiskarna är det viktigt att du plockar loss de så snabbt du kan.

Att tänka på vid vinterfiske

Det finns ett antal saker att tänka på om du bestämmer dig för att fiska under de kallaste månaderna. Det främsta att tänka på är att det kommer antagligen vara rätt kallt ute. Därför behöver du se till att du har rätt kläder så att du håller dig varm. Du måste även tänka på själva fisken. Nära botten i vattnet är det sällan lika kallt som ovanför ytan. Har du inte tänkt behålla fiskarna du fångar rekommenderas det att du tar loss de från kroken under ytan. Tar du upp de i luften kan de skadas av den kalla temperaturen.

Är det inte jättekallt och du känner att du måste ta loss fisken ovanför vattnet bör du lägga den på någonting, om du inte vill behålla den, och inte direkt på snön vilket kan leda till att fisken skadas.

Sist men inte minst får du inte glömma att ta med dig en liten spade. Den kan du då använda till att ta bort is och snö från hålet så det inte fryser igen.