Flugfiske är en rätt populär teknik som många väljer när de ska ut och fiska. För nybörjare kan denna teknik kännas småskrämmande eftersom den kräver en del teknik. När du flugfiskar använder du inte drag som har lite tyngd utan det är istället linan som agerar som en tyngd. Längst ute på linan ska det sitta en liten fluga som landar på ytan av vattnet. Det används alltså inga sänken eller andra tyngder som drar ner flugan under ytan. Vad är det då som gör tekniken så komplicerad? Jo, det svåra är att kasta ut flugan så långt som möjligt.

En utmanande fisketeknik

Eftersom det inte används något avancerat bete eller fiskedrag när det kommer till flugfiske innebär det att alla har samma villkor. Här spelar det ingen roll hur dyr utrustning som används. För att lyckas med flugfiske gäller det först att lära sig tekniken, hur du kastar ut flugan på rätt sätt och locka fisken med den fluga som används. Efter det är det bara att vänta på att fisken nappar.

Var är det möjligt att flugfiska?

Det är möjligt att flugfiska på de flesta ställen i landet. Men de flesta flugfiskare föredrar åar och sjöar. Det är inte jättelätt att flugfiska i havet eftersom de flesta fiskar håller sig närmare botten och inte vid ytan. De kommer då inte se flugan vilket leder till att du inte får några napp. Ett tips när du letar efter ett ställe att flugfiska på är att välja vatten där botten innehåller lite sten och andra saker som fiskar kan gömma sig vid. Du kommer inte fastna med kroken eftersom den ligger endast på ytan. Men tänk på att inte välja ett vatten som är jättedjupt.

Nackdelar med att flugfiska

Det finns ett par nackdelar med flugfiske. En nackdel är att tekniken är rätt svår att lära sig som nybörjare, det finns dock möjlighet att ta lektioner där du får lära dig från en erfaren fiskare. Men detta kan kosta en hel del. Den andra nackdelen med flugfiske är att du behöver kanske stort utrymme för att kunna fiska på detta sätt. Det är en lång lina som kommer svingas runt och då finns chansen att fastna i träd eller personer som står för nära.