Det kan finnas regler du måste följa när du bestämmer dig för att fiska från båten. Vissa sjöar har förbud mot motorbåtar vilket innebär att du endast får bege dig ut i en roddbåt. Kolla därför alltid upp vilka regler som gäller vid vattnet där du ska fiska.

Vissa vattendrag har till och med ett förbud mot alla olika typer av båtar. Det kan beror på att de inte vill att fisken ska bli störd. Vid vissa platser är det dock endast tillfälligt förbud, till exempel om fiskarna leker. Hos Länsstyrelsen kan du läsa mer om olika fiskeregler.

Möjlighet att låna båt

Vid vissa vattenområden där det finns en fiskeklubb eller ett fiskesällskap kan du låna, eller hyra, en båt. Det är dock viktigt att du har fiskekort och ser till att båten lämnas tillbaka i samma skick som när du tog över den. Det kan innebära att du måste tvätta båten utvändigt och invändigt. Du kan även behöva ta upp den på land, eller låsa den. Det kan finnas olika regler som gäller så det gäller att du frågar personalen du pratar med om detta innan du beger dig ut på vattnet.